Следвайте Гласове в ТелеграмСамо за една година 1,2 милиона души са

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСамо за една година 1,2 милиона души са
Коментари Харесай

Само за година 1.2 млн. души, сред които и много българи, са напуснали Германия поради финансови причини

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Само за една година 1,2 милиона души са напуснали Германия. Българите са на четвърто място по бройка измежду чужденците, които са си тръгнали от страната през 2022 година. Кой и за какво напуща Германия?

Защо единствено за една година 1,2 милиона души са напуснали Германия? Проучванията демонстрират, че всеки четвърти си потегля заради финансови аргументи, а съвсем всеки пети - заради незадоволеност от живота в Германия.

" През цялото време е мрачно и сиво, съвсем не виждаш слънцето ", споделя една емигрантка в допитване на Института за приложни стопански проучвания в Тюбинген. " Дигитализацията в Германия ми основава чувството, че съм се върнал 20 години обратно ", твърди различен бежанец, представен от " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

Повечето хора, които напущат Германия, са чужденци

Българите, прочее, са на четвърто място по бройка измежду чужденците, които са напуснали Германия през 2022 година, оповестява Федералната работа за миграцията и бежанците, представена от организация Франс прес.

Всъщност множеството хора, които напущат Германия, са чужденци, завръщащи се по домовете си. Освен това по-голямата част от чужденците, които си потеглят от Германия, са обитавали в страната относително малко. От общо близо 700 000 емигранти, прекарали в Германия повече от три месеца, съвсем половината напущат Германия още след първата година. 70 % от тях са били в страната за по-малко от четири години.

Андреас Ете от Института за демографски изследвания споделя пред ФАЦ, че по-малко от една трета от напускащите Германия са немски жители. Често пъти става дума и за хора, които единствено краткотрайно отпътуват за чужбина - да вземем за пример студенти, които карат учебен срок в задгранични университети, или експерти, които получават трудов контракт в друга страна. Според Ете множеството германци, които поемат по света, авансово са решили, че един ден ще се върнат вкъщи. Така че не може да става и дума за " приключване на мозъци " - това е нормалното положение на преносимия интернационален трудов пазар, счита Ете.

В избрани браншове обаче приключването на квалифицирани експерти осезаемо се усеща. Това важи изключително за лекарите, доста от които си потеглиха в годините на пандемията: през 2022 година близо 2300 лекари, както германци, по този начин и чужденци, напуснаха страната. Подобно е ситуацията в региона на научните проучвания - немските университети просто не могат да заплащат на топ-учените тези заплати, които те биха получавали в Съединени американски щати да вземем за пример. При университетските фрагменти роля играят и закостенелите структури за кариерно развиване и възнаграждение - отново за разлика от по-гъвкавата система в Съединени американски щати.

Трайно напускащите несъмнено ще липсват на Германия, без значение от паспорта в джоба им. ФАЦ напомня, че на страната годишно ѝ трябват по 400 000 нови мигранти, с цел да реши проблемите на трудовия пазар. При това в тази ситуация става дума за така наречен чиста миграция. Тоест, в случай че страната напущат 1,2 милиона души, би трябвало да дойдат 1,6 милиона, с цел да се получи този плюс от 400 000 души. В тази връзка ФАЦ написа, че през 2022 година в Германия са пристигнали рекорден брой мигранти заради войната на Русия против Украйна (над 40% от мигрантите са пристигнали точно от Украйна), само че другояче цифрата 400 000 нови заселници годишно не е постижимо: за идващите години Федералната статистическа работа чака не повече от 290 000 души чиста миграция годишно.

Докладът за миграцията демонстрира, че от Германия си потеглят не толкоз пенсионери, които желаят на старини да живеят на по-топло и по-евтино, колкото хора в дейна трудова възраст. А за немския трудов пазар несъмнено е проблем, че напущат толкоз доста квалифицирани фрагменти. Пред ФАЦ Юлия Косякова от Института за проучвания на специалностите и трудовия пазар показва мнението, че доста от тези хора са имали положителни шансове в Германия, само че нещо им е попречило да останат в страната. Една пета от чужденците, които напущат Германия, показват като причина проблеми с интеграцията, 8% са били недоволни от изискванията на труд, останалите не са съумели да се оправят с немския език или пък са си намерили по-добре платена работа другаде. Последното се отнася да вземем за пример за водачите на камиони, които в последно време получават по-добри пари във Англия.

Германците, които напущат родината си

При германците, които напущат страната трайно или за дълго време, нормално става дума за пенсионери, за експерти, които получават по-добри предложения в други страни, или за хора, преселващи се по фамилни аргументи. Агенция ДПА оповестява, че най-вече са немските преселници в Швейцария - над 311 000 през 2022 година. В Австрия са се преселили 216 000 германци, а в Испания - 142 000. Причините са обясними: в Испания е топло и привлекателно за пенсионерите, а в прилежащите Австрия и Швейцария се приказва немски. И още нещо. ФАЦ цитира германци, преместили се в Швейцария, с едно простичко известие: " Преместихме се в Швейцария, с цел да печелим повече пари ".

Инфо: DW

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР